Nedávná rozhodnutí Nejvyššího soudu a Nejvyššího správního soudu přidělají vrásky na čele všem členům voleného orgánu právnické osoby (jednatelé, statutární orgány…).
Správce daně (Finanční úřad) je totiž dle dvou relativně nedávných soudních rozhodnutí oprávněn samostatně posoudit a rozhodnout o tom, že daňové nedoplatky společnosti uhradí členové voleného orgánu právnických osob z titulu zákonného ručení.

Být jednatelem společnosti přináší spoustu povinností a pomalu už přestává být v lidských silách vše sledovat. Negativní důsledky porušení povinnosti počínat si při výkonu své funkce s péčí řádného hospodáře mohou nastat mnohem častěji a snadněji, než bývalo dříve obvyklé.

Trápí vás že i přes veškerou snahu si nejste úplně jisti, zda máte všechno v pořádku a ve skříni nečeká nějaký příslovečný kostlivec? Nabízíme vám komplexní prověření společnosti prostřednictvím due dilligence. O co se jedná?

Due diligence = lék na klidný spánek

Due diligence v překladu znamená náležitá pozornost nebo péče. V praxi se provádí nejčastěji u společností před vstupem investora, nebo před jejím prodejem. Lze ale provést i méně náročný „provozní právní audit“, při němž zkontrolujeme, kde máte ve svých právních záležitostech slabé stránky a pomůžeme je napravit. To vše diskrétně, bez toho, že by se výsledky takového auditu někde zveřejňovaly nebo se dostaly ke komukoliv jinému než k vám. Z naší zkušenosti se časová náročnost auditu pohybuje v těch úplně běžných případech kolem 30 hodin práce.

Prevence, prevence, prevence!!!

Často se setkáváme s přístupem jednatelů, kteří se na nás obrátí až v okamžiku, kdy už je možné pouze hasit vzniklý požár. Prevence je totiž vždy lepší a výhodnější než řešení negativních následků. Je tomu tak z naší zkušenosti proto, že povinností je obrovské množství a jsou nepřehledné. Při představě, že by je všechny měli mít v malíčku a hlídat jejich neustálé změny sami, se pak snadno vkrádá myšlenka, že by také nemuseli řešit nic jiného nebo svůj byznys rovnou mohli pověsit na hřebík. I s tím vám ale můžeme pomoci v rámci komplexního hlídání a správy vašich právních záležitostí. U většiny klientů, kterým tuto službu poskytujeme, se běžně pohybujeme mezi 10-15 hodinami práce měsíčně.