Používání obnovitelných zdrojů elektrické energie je dnes již poměrně běžné. Dávno pominula doba, kdy fotovoltaické panely byly pouze hračkami solárních baronů. Nyní s podporou státu je fotovoltaika ještě dostupnější pro domácnosti i firmy. Jaká dvě témata aktuálně rezonují v této oblasti?

Od minulého roku je možné sdílet elektřinu v bytových domech. Dosud snahy o umísťování fotovoltaiky ztroskotávaly na obtížné dohodě v rámci SVJ. Stát otevřel dveře možnostem sdílení elektrické energie a to jak v rámci bytových domů, tak třeba mezi rodinným domem a chalupou.

Pozor, v podpoře budování fotovoltaických elektráren ale stát nezapomněl ani na podnikatele. Od 31. 7. mají možnost získat bezúročný úvěr na vybudování fotovoltaické elektrárny a dotaci formou odpuštění splátek ve výši 30-50 % úvěru. Máte provozovnu nebo výrobní halu, kde by bylo možné fotovoltaické panely umístit? Neváhejte této podpory od Národní rozvojové banky využít.

Naše kancelář se mimo jiné zabývá i problematikou ESG, tedy zkoumáním udržitelnosti a odpovědnosti firmy. Láká vás představa, že ušetříte náklady, přírodu a získáte konkurenční výhodu na trhu? Až na vás příště vyskočí něco ohledně ESG a budete se chtít zapojit do nějakého projektu v této oblasti, rádi vám poskytneme odbornou podporu. Věnujeme se oblasti „G“, tedy governance a spolupracujeme se specialisty z dalších oblastí „E“ – enviromental a „S“ – social.